日本媽媽收納技巧出名高超,好多媽媽仲不時影相上載IG分享收納秘技。其中小編最愛睇一位叫花田朋亜(IG: tomoa.jp)的媽媽分享執屋秘技!小編都學咗幾招同大家分享:

1. 雪櫃只可8成滿

好多人都鍾意咩都放入雪櫃,但其實雪櫃存物量8成滿就最好,存放過多食物會令雪櫃唔夠凍,增加耗電量。

2. 不可放入雪櫃蔬菜

其實並非所有食物都可以放入雪櫃,上蔬菜統營處網頁睇睇有咩貼士!

3. 如何將蔬菜放入雪櫃?

4. 善用收納盒+層架

雪櫃空間有限,但只要識得用收納盒+層架都可以變「百寶袋」。花田朋亜就將所有調味料放入玻璃瓶再於瓶面加小標籤,一樽樽放於雪櫃門。小編亦有小小心得,整理雪櫃時遵守打直放原則,方便打開雪櫃門可以見到所有食物。

保鮮格亦要善用,由於保鮮格在眼睛水平線位置,可以放經常取用的食材。如家中有老人家,可以放他們常取的食物於上層保鮮格,可避免時常彎腰。而蔬果格可減少蔬果的水份流失,保持較長的保鮮期。

靚太們學識慳電小貼士,仲可以贏獎賞!立即申請中電網上賬戶,了解家庭用電情況,仲可賺取積分,去「智能積賞」平台換禮品!

立即登記

雪櫃慳電懶人包

  • 雪櫃冷藏格理想度數為+3°C,冰格為-15°C
  • 切勿設定過低的溫度,每調低1度便會多消耗5%能源
  • 避免經常開關雪櫃門,以減少耗電
  • 80%滿儲存量為上限,以免阻礙冷空氣在雪櫃內流通

載入中

意見反映
Close popup

你的意見

你的寶貴意見,能讓我們做得更好。請按這次客戶體驗評分:

謝謝!

系統出現錯誤。請稍候再試。

回到頁首