拆解能源標籤 輕鬆揀「慳電之王」!

部部電器都話慳電,唔通部部都真慳電咩?好多人都知慳電要睇能源標籤,但有幾多人識睇?

1. 能源標籤都有新舊之分

新能源效益標籤依舊分為5級,綠色第1級能源效益最高,紅色第5級則最低。

自2015年起,進口商供應的冷氣機、雪櫃及洗衣機須貼有「U1能源效益標籤」,能源效益評級收緊。以洗衣機為例,以往2至5級標籤的洗衣機,新標準下均標示為5級。

新標準下,1級能源標籤電器慳幾多電?從下圖可以看到,1級能源標籤雪櫃比5級慳電達97%,最為明顯,揀電器時一定要睇清楚:

2. 睇能源標籤計電費

比較同級電器邊款更慳電,可參考「每年耗電量」,數字愈高耗電量愈高,電費愈貴。

3. 計冷氣機效能做慳電伽利略

以冷氣機為例,「效能系數 = 製冷量/每小時耗電量」,等小編用圖中的例子同大家計一計:

比對不同冷氣機型號的效能系數,得出的數值愈高就代表愈節能,一般而言,高於3代表節能效率非常高。

效能系數愈高就代表愈節能,一般而言,高於3代表節能效率非常高。

4. 睇洗衣機要睇耗水及洗衣量

不同的電器,能源標籤內容都有不同。以洗衣機為例,7公升以下的洗衣機需備有能源標籤,標籤上會多兩項資料,包括「耗水量」及「洗衣量」。購買時宜仔細比較!

載入中

意見反映
Close popup

你的意見

你的寶貴意見,能讓我們做得更好。請按這次客戶體驗評分:

謝謝!

系統出現錯誤。請稍候再試。

回到頁首