小編同好多人一樣都唔識揀冷氣機或冷暖空調機,又有變頻式、定頻式,小編媽媽又話睡房同廳的冷氣又要揀唔同匹數。唔使再一頭霧水,小編同大家研究研究:

房間面積決定匹數

無論揀冷氣機定冷暖空調機,都係先睇匹數!唔知要揀幾多匹?可以參照上圖!

變頻式VS 傳統定頻式

變頻式冷氣機會因應室温自動調節壓縮機轉速,無須好似定頻冷氣咁,一開一熄或長期維高速運轉,可以減少耗電量。變頻式冷氣機實際運行原理可以睇睇下圖:

記得睇能源標籤的製冷、送風量

兩款同樣係一級能源標籤的冷氣機,其實慳電程度未必一樣。同級比較要睇埋製冷量!識揀一定要揀有時間掣的型號可以更慳電。詳細計算方法,見另文

仲係唔知點解?去中電門市睇睇不同型號冷暖空調機,仲可以預約合資格技師幫你安裝!你亦可以致電中電節能產品及服務熱線2678 2626 了解更多!

冷氣機或冷暖空調機安裝checklist:

• 安裝須牢固,否則不單會產生噪音,遇上刮大風或巨大震盪時整部冷氣機可能移位甚至飛墮,引致途人傷亡。

• 裝機位置附近若有去水渠道,可在底盤的水喉咀處裝設去水喉,將積聚的冷凝水排走。

• 不要安裝在受陽光直射的位置,以免冷氣機受陽光熱力影響導致效率降低。

• 由於冷空氣向下沉,故安裝冷氣機的高度,最好距地面約1.5米以上。

載入中

意見反映
Close popup

你的意見

你的寶貴意見,能讓我們做得更好。請按這次客戶體驗評分:

謝謝!

系統出現錯誤。請稍候再試。

回到頁首