回南天晾衫唔乾好頭痕 如何揀「抽水王」抽濕機?

香港天氣潮濕,而且蝸居細細,好多靚太都唯有將濕漉漉的衫掛在客廳或房的窗邊晾乾,但早前英國有新聞,一名男子因長期在客廳晾衣服,結果確診患上「慢性肺麴病」,如慢性自殺!

唔想洗衫唔乾、衣物有臭噏味,好多人都會買比乾衣機、浴室寶更慳電的抽濕機但究竟點揀一部「抽水王」?

1. 一圖睇清抽濕機種類

2.水箱容量規格多點揀?

你的屋企如何,你的抽濕機容量也必如何,空間面積、濕度(如近海邊較潮濕,抽濕量要求會較高)等因素都要考慮在內。

一般抽濕機水箱容量為抽濕量的1/4,水箱容量大DD,倒水次數就可以少DD,懶人留意返!

3. 慳電要睇「能源標籤」

擁有1級「能源標籤」的抽濕機,比5級抽濕機慳電42%!同級比較時,就要睇能源效率,數值愈大則愈慳電。

4. 功能及設計

如主要為晾衫,可選擇有偵測衣服未乾功能的抽濕機,更集中抽乾衣物。部份機款更備有自動抽濕控制功能(按濕度改變自動調整開關)及時間掣,配合使用就最就慳電啦!另外,建議大家最好揀有腳輪的型號,方便移動倒水。

使用貼士:

  • 抽濕時多開一把風扇可加快乾衣速度
  • 四周出入風位建議最少預留30厘米,不宜放近牆邊
  • 關好門窗製造密閉空間,減省抽濕時間
  • 不宜放入衣櫃、壁櫃等狹窄密封地方運作以免溫度不斷上升,使抽濕機無法有效地操作而發生故障
  • 儲存時不應將抽濕機平放,以免影響機件

載入中

意見反映
Close popup

你的意見

你的寶貴意見,能讓我們做得更好。請按這次客戶體驗評分:

謝謝!

系統出現錯誤。請稍候再試。

回到頁首